cresterea si impactul splinternetului newsmag.ro

Info Utile – Creșterea și impactul Splinternetului

Un internet global din ce în ce mai fracturat are consecințe de anvergură care ne vor afecta viitorul în deceniile următoare.

În timpul apariției computerelor de consum, internetul a fost conceput pentru a conecta oameni din întreaga lume și pentru a ajuta la conducerea către o societate globalizată care depășește frontierele naționale. Aproape două decenii în jos, lumea pare să fie mai conectată ca niciodată. Totuși, internetul global așa cum îl știm este pe punctul de a se împărți în bule mai mici ale rețelelor naționale din cauza politicilor naționale agresive, a disputelor comerciale, a cenzurii și a nemulțumirii față de marile companii de tehnologie.

Denumită „Splinternet” de către unii experți , această balcanizare digitală are consecințe de anvergură, care au impact atât pe sindicatele internaționale, întreprinderile de date, cât și pe consumatorii individuali. Deși acest lucru nu este complet nou, cu națiuni precum China izolându-se de internet global de ani de zile, pandemia COVID-19 a accelerat această schimbare. Multe națiuni fac presiuni pentru o mai mare concentrare asupra intereselor de sine și a securității.

Schimbările globale către splinternet

Poate că cea mai sofisticată situație a unui internet împărțit astăzi ar fi Marele Firewall din China . Înconjurat de o combinație de firewall-uri reale, propagandă guvernamentală și cenzură severă a guvernului, internetul chinezesc este semnificativ diferit de internetul pe care majoritatea lumii este obișnuit să îl vadă. Ceea ce sunt văzute ca servicii esențiale, cum ar fi Căutarea Google și Maps, rețelele sociale occidentale și așa mai departe – sunt interzise în întregime și înlocuite de alternative chinezești, cum ar fi Weibo, în numele suveranității cibernetice . De fapt,…

Continuarea aici: Creșterea și impactul Splinternetului