Recunoasterea faciala ce se intampla cand suntem urmariti oriunde mergem

Info Utile – Recunoașterea facială: ce se întâmplă când suntem urmăriți oriunde mergem?

Fața ta nu este a ta

Când un start-up secret a răscolit internetul pentru a construi un instrument de recunoaștere facială, a testat o limită legală și etică – și a aruncat la gunoi viitorul vieții private în America.

În mai 2019, un agent de la Departamentul pentru Securitate Internă a primit o mulțime de imagini neliniștitoare. Găsite de Yahoo în contul unui utilizator sirian, fotografiile păreau să documenteze abuzurile sexuale ale unei tinere fete. Unul a arătat un bărbat cu capul așezat pe o pernă, privind direct camera. Bărbatul părea a fi alb, cu părul șaten, dar era greu să-l distingi cu adevărat; fotografia era granulată, unghiul cam oblic. Agentul a trimis chipul bărbatului anchetatorilor de infracțiuni pentru copii din toată țara în speranța că cineva l-ar putea recunoaște.

Când un investigator din New York a văzut cererea, ea a trecut prin față printr-o nouă aplicație neobișnuită de recunoaștere facială pe care tocmai începuse să o folosească, numită Clearview AI. Echipa din spatele ei a răscolit internetul public – rețelele sociale, site-urile de ocupare a forței de muncă, YouTube, Venmo – pentru a crea o bază de date cu trei miliarde de imagini de oameni, împreună cu link-uri către paginile web de pe care provin fotografiile. Acest lucru a depășit bazele de date ale altor astfel de produse pentru aplicarea legii, care se bazau doar pe fotografii oficiale, cum ar fi fotografii de permise de conducere și poze cu pașapoarte; cu Clearview, a fost fără efort să treci de la o față la un cont de Facebook.

Aplicația a avut un succes ciudat: o fotografie pe Instagram a unui bărbat asiatic puternic musculos și un model de fitness feminin, care pozează pe un covor roșu la o expoziție de culturism din Las Vegas. Suspectul nu era nici asiatic, nici femeie….

Continuarea aici: Recunoașterea facială: ce se întâmplă când suntem urmăriți oriunde mergem?