Povestea dintr-o privire:

  • Aldous Huxley a scris „ Brave New World ”, o viziune de coșmar asupra unei societăți viitoare cunoscută sub numele de „Statul Mondial”, condusă de știință și eficiență, unde emoțiile și individualitatea au fost eradicate și relațiile personale sunt puține.
  • Când Huxley a scris cartea, optimismul cu privire la progresele tehnologice era ridicat și exista o credință larg răspândită că tehnologia va rezolva multe dintre problemele lumii. „Lumea nouă curajoasă” demonstrează naivitatea unor astfel de speranțe arătând ce se poate întâmpla atunci când tehnologia este dusă la extrem.
  • Huxley a prezis capacitatea tehnologică de a ocoli rațiunea și de a manipula comportamentul prin mijloace subliminale. Astăzi, platformele de socializare și motoarele de căutare folosesc algoritmi de inteligență artificială sofisticate pentru a împinge anumite tipuri de informații în fața noastră.
  • Ideile lui Huxley par să fi influențat planificarea tehnocrației. Agenda Forumului Economic Mondial pentru 2030 include dictonul ciudat de rău augur potrivit căruia „nu veți deține nimic și veți fi fericiți”.
  • Huxley susține că, pentru a crea viitorul distopic prezentat în cartea sa, trebuie să centralizați bogăția, puterea și controlul. Prin urmare, modalitatea de a vă proteja împotriva acestuia este de a insista asupra descentralizării.

Videoclipul de mai sus prezintă un interviu din 1958 al lui Aldous Huxley cu Mike Wallace….