Arhive

Categorii

Servicii Uber ridesharing rent a car . Ce taxe si

Servicii Uber, ridesharing, rent a car . Ce taxe si impozite platim?

Servicii Uber, ridesharing, rent a car . Ce taxe si impozite platim?Asfaltari – firma de asfaltari ofera serviciile in Bucuresti si in tara, cu preturi de la 50 lei/mp si garantie 10 ani pentru asfaltare curte, parcare, alei, drum. Telefon/WhatsApp 0736 14 10 45
Serviciile Uber ne dau usoare emotii cand vine vorba de ele, deoarece Uber este inregistrat in SUA, dar are si un cod de tva din UE, Olanda Dupa cum tot ce e prestatie cu TVA in UE, impune atentie cu privire la locul operatiunii si deci si in acest caz, sa ne lamurim la impozitare.
Ce documente uzeaza asemenea afacere ?
Cheltuieli cu factura de comision de la Uber, acesta oprind 25% comision din toate veniturile noastre, cheltuieli cu bonuri de combustibil, asigurari, anvelope, piese, extrase bancare, si evident veniturile din serviciul de transport clienti, pe care Uber il factureaza pentru noi, aparand pe factura toti cei 3 participanti :
– Furnizorul SERVICIILOR DE TRANSPORT, adica firma noastra din Romania
-Clientul meu persoana fizica /sau juridica
-Intermediarul Uber, care ne pune la dispozitie platforma si ne percepe un comision retinut la susrsa din incasarile mele
Daca furnizorul serviciilor de transport, este o firma neplatitoare de tva, atunci va trebui sa te inregistrezi in scopuri de tva pe art 317 CF, adica sa iti iei un cod special de tva, prin care vei putea declara si plati tva in Romania, pentru acea factura de comision emisa de Uber saptamanal. Apropo vezi ca aceasta factura de comision este emisa saptamanal si o gasesti pe platforma Uber. Inregistrarea in scopuri de TVA intracomunitar se face prin depunerea declaratiei 091 “Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/ Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii” la registratura organului fiscal unde contribuabilul isi are sediul activitatii economice. Atentie OBTINETREA ACESTUI COD SPECIAL, nu te face ” platitor de tva ” in Romania, notiune care in fapt se refera la a plati tva la veniturile tale, deci nu e cazul nostru. In rest nimic complicat, doar operatii multe si repetitive cauzate de facturile emise catre fiecare client, pentru fiecare trasport.
Daca furnizorul serviciilor de transport este o firma platitoare de tva, atunci situatia este mai apasatoare dpv al tva-ului datorat. In fapt pentru factura de comision emisa de Uber, vei face taxare inversa adica nu vei face plata efectiva a tva-ului in ROMANIA, pe cand la toate facturile emise catre clientii tai va trebui sa colectezi, adica sa aplici 19% tva si sa il dai la stat. Facturile emise in numele societatii de catre Uber sunt cu tva normal, fiind transport pe teritoriul Romaniei. Pentru factura de comision primit de la Uber se aplica taxare inversa. Sigur ca fiind platitor de tva vei putea deduce, adica vei putea sa scazi din ce ai de plata la stat tva-ul de pe bonurile si facturile furnizorilor tai adica tva din factura de anvelope, tva de pe bonurile de combustibil..samd.
Neclaritatea apare atunci cand incasezi 75% din venituri (pentru ca Uber achita catre tine doar diferenta dintre ce are sa iti dea si ce are sa ii platesti tu adica comisionul) si tu stii ca platesti tva la toate veniturile prestate. Insa daca te uiti ca tva-ul din factura de comision este scazut din ce ai de plata atunci ai inteles cum stau lucrurile.
Pentru o activitate profitabila adresata unor consumatori finali persoane fizice si nu companii este mai avantajos statutul de neplatitor de TVA.

Daca ai nevoie sa fii sustinut in procesul antreprenorial pe latura financiar-contabila solicita o consultanta pe mail: radugianina.ro/consultanta
Aboneaza-te la canalul meu de youtube si daca ai intrebari pune-le in comentarii .

Te astept si pe :JTJMAG – distribuie in toata tara produse si materiale constructii, amenajari, casa gradina, mobilier, indicatoare si semnalizatoare trafic, produse vrac pentru constructii civile si constructii drumuri. Telefon/WhatsApp 0733 626 757